Látássérült kommunikáció by Kovács Zsófi on Prezi Next

Látássérülés fogalma

Tartalom

  látássérülés fogalma

  Facebook Ki a látássérült? A látásmaradvány mértéke alapján a látássérültek három csoportját különböztetjük meg: Vakok, akik nem rendelkeznek látásmaradvánnyal, akiknek látásteljesítménye vízusa 0, fényt sem érzékelnek.

  naptár a látás javítására

  Aliglátók, akik látásteljesítménye 0,1 között van ép látás: 1 Aliglátók fényérzékenyek, ujjolvasók, látássérülés fogalma, akiknek szemüveggel korrigált látásélessége 0,1-ig terjed látássérülés fogalma a Csapody VII.

  A 0,1-nél kevesebb látást is jól lehet hasznosítani, de az aliglátók már a tapintásos ismeretszerzésre is rászorulnak. Annak megítélésére, hogy ez a minimális látásmaradvány mihez elég és mihez kevés, látássérülés fogalma vízus ismerete nem elegendő.

  fejlődő környezet a látáshoz viilma luule a látásról

  A retina felbontóképességén kívül egyéb tényezők is befolyásolják a látásteljesítményt. Akik nagy tárgyak foltjait tudják csak érzékelni és lokalizálni, gyakorlatilag vakoknak tekinthetők.

  A teljesen vakok és az aliglátók között mégis hatalmas különbség van, hiszen az aliglátók fizikálisan látnak, ha ez a látás ugyan kis mértékű is. E kis látásmaradvány nagy segítséget nyújt számukra a mozgásban, tájékozódásban, a mindennapi életben, viszont kevés ahhoz, hogy a síkírás-olvasást elsajátítani, vagy azt használni képesek legyenek. Ezen belül megkülönböztetünk fényérzékenyeket, nagytárgylátókat és ujjolvasókat.

  Ez a csekély látásmaradvány a tájékozódás és a közlekedés szempontjából ugyan felbecsülhetetlen érték, de pedagógiai szempontból kevésbé hasznosítható. Számukra a tapintó Braille olvasás és írás lehet a tanulás és a művelődés eszköze.

  látássérülés fogalma

  A gyengénlátók látásvesztesége nagyfokú, mégis látó típusú életmódot folytatnak. Elsősorban képességeik látássérülés fogalma, az oktatásban és a képzésben szorulnak segítségre.

  látás szem alakja látás rendhagyó kezelések

  Egy százalék.