Tényleg jobban hallanak a látássérültek?

Látássérült agy. Tényleg jobban hallanak a látássérültek? - Dívány

Facebook A Washingtoni Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatásai bizonyították be, amit bizonyos szinten már eddig is tudtunk: a vakok jobban hallanak, mint a látó emberek, és ügyesebben navigálnak a világban csak a hangokra hivatkozva.

látássérült agy

A tudósok szerették volna megérteni, pontosan hogyan történik mindez, ezért születésüktől fogva vak, vagy nagyon fiatal látássérült agy látásukat vesztett embereket vizsgáltak egészséges kontrollcsoporttal szemben. Mindkét kutatás MRI használatával készült, de a szakértők nemcsak azt vizsgálták, hogy milyen neuronok látássérült agy részt az érzékelésben, hanem azt is, hogy milyen érzékenyek a hangfrekvencia változására.

Az első kutatás a Journal of Neuroscience tudományos folyóiratban jelent meg, és bebizonyította, hogy a látássérültek agya sokkal érzékenyebb a hanghullámok apró változásaira, mint azoké, akik egészségesek.

a répa javítja a látást elveszíti az egyik szem látását

A hallókéreg ugyanis finomhangol a vakok látássérült agy, azaz jobban meg tudja különböztetni a kis frekvenciaváltozásokat is. A plaszticitás egyébként az agy anatómiai és funkcionális változásra való képességét jelenti, vagyis azt, hogy bizonyos ingerek és szükségletek hatására képes az idegi kapcsolatokat átrendezni és újrafunkcionálni. A vakoknál viszont a hangokból látássérült agy információ kivonására van szükség, ennek hatására ez az agyterület képes eszerint fejlődni.

látássérült agy aki testmozgással helyreállította a látást

A második kutatás, amely szintén a Journal of Neuroscience folyóiratban jelent meg, arra koncentrált, hogy a születésüktől fogva vakok, vagy azok, akik nagyon korán vesztették el a látásukat, hogyan érzékelik a térben mozgó objektumokat.

A résztvevőknek Morze-jelekhez hasonló hangokat kellett figyelniük, miközben a kutatók monitorozták az agyuk idegválaszát.

Nyelvvel látó eszközt fejlesztettek ki vakoknak

A kódok kisebb és nagyobb frekvenciaeltérésekkel érkeztek, a hallgatás közben pedig fMRI géppel rögzítették a résztvevők agyi aktivitását. Kiderült, hogy a vak alanyoknál a látássérült agy sokkal érzékenyebb volt a frekvenciaváltozásokra, vagyis a kisebb eltéréseket is könnyebben vette észre.

akinek tesztelnie kell a látást

Egy látó embernek nincs szüksége ennyire kifinomult hallásra, hiszen ott van számára a látás, látássérült agy kiegészíti az információkat, de a vakoknak erre nincs lehetőségük. Mivel számukra csak a hangi ingerek nyújtanak információkat, a hallókéregnek ehhez kellett alkalmazkodnia. A résztvevőknek ugyanúgy különböző frekvenciájú hangokat kellett meghallgatniuk, de ezek a hangok most úgy voltak megszerkesztve, mintha a kibocsájtói mozogtak volna a térben.

50 milyen látomás a látás nagyon rosszul esett

Az utolsó kutatásban voltak olyan alanyok is, akik születésüktől fogva vakok voltak, de azóta műtét következtében már látnak látássérült agy az ő agyuk is úgy működött még, mintha vakok volnának, ez igazolta a kutatók számára, hogy a változások már nagyon korai életszakaszban kialakulnak. A látássérült agy arra is választ adnak, hogy a vakok milyen korai életszakaszban látássérült agy el többet felfogni hallás által a világból, mint a látó társaik.