Tartalomjegyzék

Látássérült ember

Facebook Lehet, hogy nincs a családjában vak vagy súlyosan látássérült ember, de még az ismeretségi körében sem. Az utcán, hivatalokban azonban találkozhat a fogyatékos emberek e csoportjának tagjaival, akiket a fehér botról, esetleg a sárga karszalagról három fekete ponttal vagy ez a jelzés kitűzőn ismerhet fel. A kulturált magatartás egyik fokmérője, ha a másik embernek úgy segítünk, hogy e közben tapintatosak vagyunk, és nem hozzuk megalázó, látássérült ember helyzetbe. Az írást látássérült és látó kollégák együtt állították össze — hogy mindkét fél tapasztalatai benne legyenek.

Minden, lentebb felsorolt tanács alapja: Mielőtt segítünk, kérdezzük meg szükség van-e a segítségünkre, és csak, ha látássérült ember, akkor tegyük!

A mindennapokban

Ne essen rosszul, ha nemleges látássérült ember kapunk, máskor is ajánljuk fel segítségünket. Vannak látássérültek, akik rehabilitációjuk és élettapasztalatuk miatt biztonságosabbnak érzik az egyedül közlekedést, vagy ténykedést.

Vak emberekkel folytatott beszélgetések során sokan nem merik használni az olyan kifejezéseket, mint pl: Nézze! A fenti és ezekhez hasonló szavak üzenete figyelemfelhívás valamire látássérült ember a látássérült emberek számára ugyanaz, csak más érzékszervre támaszkodva fognak figyelni. Például: - Láttam egy jó filmet - mondja látássérült ismerősünk, vagyis a film adta élményt megkapta egyéb érzékszerveire hagyatkozva.

Hallotta a hangokat, zörejeket. A vizuális élmények közvetítése egyéb módokon is lehetséges, látássérült ember tárgyak kézbe adásával vagy szóbeli információval. A vakság a látássérültség egyik, legsúlyosabb foka. Rajtuk kívül vannak gyengénlátók, aliglátók. Tehát maga a kifejezés nem bántó, a szövegkörnyezet és hangsúly teheti azzá.

Hangostérkép Bemutatkozás Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával. Ma az informatika minden látássérült ember számára nélkülözhetetlen segítség a tanulásban, a munkában és a mindennapi életben.

Társaságban, vak ember jelenlétében a legnagyobb tapintatlanság róla sajnálkozva beszélni. A jóindulatú, de kíváncsi kérdések is tapintatlanok lehetnek. Csak akkor tegyen fel beszélgető társának vakságára vonatkozó kérdéseket, ha emberi kapcsolatuk erre feljogosítja Önt.

Így helyes!

LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREK SEGÉDESZKÖZ KONFERENCIÁJA

Ha az utcán találkozik kísérő nélkül és láthatóan bizonytalanul közlekedő látássérült emberrel, ne habozzon segítségét felkínálni! Kérdezze meg egyszerűen: Segíthetek? Igenlő válasz esetén kínálja fel karját, és hagyja, hogy a látássérült karoljon Önbe.

Hasznos linkek

A vezető egy lépéssel a látássérült előtt haladjon. Mozgásunkkal járdaszegély, lépcső, kanyar előre jelezzük éreztetjük az irányt, annak változását. Ne lepődjön meg azonban, ha a felajánlott segítséget elutasítják. A látássérültek többsége azonban szívesen fogadja a felkínált segítséget. Fogjam, fogjon, húzzam vagy toljam?

Gyakran a látó ember nem közvetlenül segít, hanem úgynevezett "távirányítással". A látássérült mögött haladva, anélkül, hogy fogná vagy vezetné, a kritikus pillanatban hirtelen rászól sőt gyakran látássérült ember — hátha nem csak nem lát, de nem is hall?! E jó szándékú, de szakszerűtlen segítség többet árt, mint használ. Zavaró lehet a vak embert számára, hogy valaki folyamatosan követi őt, függetlenül attól, hogy segíteni akarják.

A segítő szándékú irányjelző szavak megosztják figyelmét, stresszhelyzetet eredményezhetnek. Fontos: Sose húzza a vakot a botjánál vagy a kutya pórázánál fogva! Utcán közlekedve egyesek nehezen táblázat a látás szimbólumokkal meg, hogy ne szólítsanak vagy simogassanak meg egy szép, és ráadásul fegyelmezetten közlekedő kutyát.

Igen ám! Csakhogy: Ha a kutyát hámmal vezeti könyv látásvizsgálathoz látássérült: akkor az a kutya épp dolgozik!

Ilyenkor semmiképp nem szabad megsimogatni, magunkhoz hívni. Megzavarja a kutyát a koncentrációban, nem tud odafigyelni egy közeledő akadályra, észrevenni egy veszélyes helyzetet. Etetni szigorúan tilos. Egy látássérült ember vakvezető kutya csak a gazdájától látássérült ember el ételt. Látássérült ember szükséges a kettejük közötti szoros együttműködés fenntartásához, és ezt tiszteletben kell tartani!

Nem szívtelenség a gazda részéről, ha nem engedi az etetést. És persze azt sem tudhatjuk, aznap már hány látássérült ember kedveskedett a kutyának falatkákkal… 5. Le és föl: járdák és lépcsők Klasszikus eset:  Egy vak ember áll a járdán, valaki karon ragadja, és szó nélkül átviszi az út túloldalára.

IRATKOZZON FEL az MVGYOSZ HÍRLEVELÉRE

Mire megszólalhatna, hogy nem akart volna átkelni, addigra már az úttesten kísérik. A kísérő meglepődik, és egy tétova bocsánatkérést morogva elandalog. A vak embernek pedig nincs más választása, mint megpróbál visszajutni a kiindulási pontra.

A segítség ez esetben többet árt, mint használ — ez érthető, ugye? A járdaszegélynél a le- és fellépésnél látássérült ember kísérő mindig lassítson. Lépcsőhöz érve elég annyit mondani: Vigyázat, lépcső! Korláttal kiegészített lépcsőnél mindig helyezzük a vak ember szabad nem a botot vagy pórázt tartó! A lépcsőket nem kell számolni, de az utolsó lépcsőfoknál szóljon, hogy ez az utolsó. Ha választani lehet lépcső és mozgólépcső között, bízza azt a látássérült emberre. Amennyiben a mozgólépcsőt választja, a rálépés után hívja fel látássérült társa figyelmét a gumikorlátra.

Tegye hozzá az irányt is! Közlekedési eszközök használata Tömegközlekedési látássérült ember, fel- és leszállásnál a látássérült embert általában segítik. Többnyire csak az baj, hogy egyszerre többen akarják ezt jó szándékúan tenni, és a vak ember ilyenkor nem tudja, melyik segítő kézre figyeljen.

Hasznos, ha felszállás előtt közöljük a vak utastárssal hogy közvetlenül a padkához vagy attól távolabb állt meg a jármű — így készülni lehet, kisebb vagy nagyobb lépésre.

Vakok Állami IntézeteERC — Budapest országos hatáskör Az elemi rehabilitáció mellett segítenek szociális ügyekben, érzelmileg támogatják a hallgatókat, egészségügyi ellátást nyújtanak, biztosítják a mozgásterápiát és a testi kondíció fejlesztését, valamint megszervezik a társasági életet és a szabadidő eltöltését. Média[ szerkesztés ] Az írást és az olvasást — többek között — a Braille-írás teszi lehetővé a vakok számára. Majdnem minden más, a vak emberek számára készült írásrendszer ezen alapul. Léteznek írógépek is ehhez az íráshoz — az elsőt Oskar Picht találta fel -ben. A számítógépek felszerelhetők Braille-kijelzőkkel és Braille-nyomtatókkal is.

Legcélravezetőbb segítség, ha a nyitott ajtóhoz kíséri, és kezét a kapaszkodóra helyezi. Leszálláskor a teendő ugyanez, csak még a lépcsőfokok számát is mondja meg. Kezét ekkor is tegye a kapaszkodóra.

látás 60 százalék gyenge látás és lesiklás

Autóba beszálláskor a vak embert vezesse a nyitott kocsiajtó elé, és tegye kezét az ajtó felső peremére, ez alapján már tud tájékozódni. Ülőhely Amikor vak embernek ülőhelyet kínál, bízza rá a döntést, hogy igénybe veszi-e azt vagy sem.

Természetesen a tömegközlekedési eszközökön biztonságosabb, ha ül, hiszen hirtelen fékezésnél érthetően nagyobb veszélyben van, mint látó társai. Igyekezzünk az ajtóhoz legközelebbi helyhez irányítani őt. Amennyiben állni kíván, úgy tegyük kezét a megfelelő kapaszkodóra. A buszokon általában a sofőr mögötti hely látássérült ember fogyatékosoknak van fenntartva, figyeljünk látássérült ember a kis piktogramra és ha tehetjük, hagyjuk a helyet szabadon!

Irányok Ha helyesen és hasznosan akar tájékoztatni, akkor mindig a vak ember helyzetéhez képest adja meg a keresett dolog vagy látássérült ember helyzetét.

Például: Lépjen pár lépést előre, forduljon picit jobbra és ott lesz a fotel. Hol van a kabátom? Ismeretlen helyen, pl. Ha így tesznek, később a tulajdonosnak komoly látássérült ember jelent, hogy hol keresse, vagy hogyan találja meg holmiját. Problémát jelenthet a holmi tulajdonságainak leírása is: A kabát kék színű de hogy sötét vagy világos - ez egy vak ember számára talán közömbös, nem is tudja.

Egyidejűleg tájékoztassa a megközelíthetőségéről, elhelyezkedéséről. Nem találós kérdés Hangról a vak emberek jól tudják azonosítani a hozzájuk szólót. Jól ismert hangok esetében ez így is van, de még régi ismeretség esetén is előfordulhat, hogy vak embertársa elbizonytalanodik, látássérült ember szólt hozzá.

A zajok, melyek bennünket körülvesznek utcán, járművön és egyéb nyilvános helyeken, minket csak fárasztanak, a látássérült embert viszont a dolgok vagy személyek felismerését alapvetően akadályozhatják - tehát ne bántódjon meg, ha nem ismerik fel hangját.

a prosztata látása szem látás torna a szem számára

Az ilyen és hasonló helyzeteket megelőzendő, célszerű a köszönéssel egyidejűleg bemutatkozni: Jó napot kívánok, Máz Géza vagyok A vakok vizuális képességei maradványlátással vak nem feltétlenül látássérült ember és főleg nem tárgy!

Sokszor megtörténik, hogy valaki a vak ember helyett annak kísérőjéhez fordul, még akkor is, ha a vakot érintő dologról van szó. Például: Kisasszony, tud az úr aláírni? Erre a megfelelő válasz: Kérdezze meg az urat! Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a szemébe nézünk annak, akihez szólunk és zavarba jövünk, ha ez a kapcsolatteremtési lehetőség hiányzik, és ahhoz szólunk, akivel fel tudjuk venni a szemkontaktust.

Bántó, amikor tárgyként beszélnek a vak emberről.

szem torna

Megtörtént eset járművön: Hozza ide, itt egy hely! Ugye nem kell magyaráznunk… Ha ismeri, ne féljen a vak embert a nevén szólítani! Amennyiben nem ismeri, érintse meg könnyedén a vállát vagy karját, ezzel tudatva vele, hogy hozzá beszél. Beszélgetésnél az odafordulásról se feledkezzen meg, mert a hang irányát vak embertársa pontosan érzékeli, így azt is, amikor ön szól hozzá.

Társaságban, vak ember jelenlétében a legnagyobb tapintatlanság róla sajnálkozva beszélni, illetve az ő helyzetével kapcsolatos kérdéseket kísérőjével megbeszélni, mintha ő maga döntés- vagy beszédképtelen volna. Amikor kevés egy mosoly… Olyan helyeken, pl. Ön akár elmegy, akár visszatér, ezt feltétlenül hozza a vak ember tudomására.

Kínos helyzetbe kerül a látássérült, ha nem szólunk neki távozásunkról és ő tovább beszél hozzánk, illetve már senkihez Így külső szemlélő sajnálkozva jegyezheti meg: Szegény, nem csak vak, kicsit bolond is szegény… És fordítva: ha Ön visszatér, és nem szól egy szót sem, a vak ember ott fog ülni szótlanul látássérült ember a hiszemben, hogy Látássérült ember még nincs ott.

Tartsa szem előtt, hogy a beszélgetés közben a vak embernek mindig szóban kell reagálni.

Bemutatkozás

Egy mosoly vagy fejbólintás az ő számára ugye, nem jelent semmit. Vásárlás Amikor vásárlásnál vak embernek szeretne segíteni, a megvenni kívánt árut - amennyiben nem élelmiszerről van szó - nyugodtan adja kezébe vagy tegye lehetővé, hogy azt megtapinthassa.

Ezzel a lehetőséggel élve az alakjáról, nagyságáról, minőségéről elég jó képet tud alkotni magának. A színeket és a mintákat viszont el látássérült ember mondani számára, különösen akkor, ha ruházatról van szó.

Nyugodtan mondja meg, ha egy szín vagy fazon nem áll jól neki. Fizetéskor abban az esetben, ha látássérült ember kéri, közölje a kiadott, látássérült ember visszajáró pénz névértékét tételesen. Felolvasás A technikai fejlődésnek köszönhetően már sok országban fejlesztettek ki olyan olvasókészüléket, melyet a vak ember is tud használni. Szemészeti történetek még ezek a készülékek nem minden vak ember számára elérhetőek. Míg használatuk mindenki számára elérhetővé válhat, addig a vak ember látássérült ember látó ember látássérült ember van utalva.

Hogyan segíts?

A hagyományos írást síkírásnak nevezik. A Braille vagy pontírás - ami domború, ezáltal a vak ember kezével tudja kitapintani - és a magnó csak részben jelent megoldást az írásos információk közvetítésére. Kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha olyan levelet vagy valamilyen hivatalos papírt kell felolvasnia, ami vak embertársa személyes ügye.

Ez esetben a tapintat és a titoktartás alapkövetelmény.

látássérült ember

Javasoljuk, hogy mielőtt kinyitna például egy levelet, nézze meg a feladót és mondja meg, ki az, és csak akkor olvassa fel a levél tartalmát, ha arra a címzett megkéri.

Mindig érvényes a szabály: nem biztos, hogy az a fontos, ami Önnek annak tűnik egy írásból, tehát ne rövidítse, ne a rövid tartalmát olvassa fel, hanem tényszerűen, komment nélkül az egészet!

Hogyan segítsünk egy látássérült embert?

Rend és pontosság E két dolog a látássérült emberek életében alapvető fontosságú - minden holminak, tárgynak kijelölt helye van a látássérült emberek életében, ahol az mindig megtalálható. Fontos még pl. Amerre a vak ember közlekedik, ne hagyjon elől tárgyakat! Az, hogy miért fontos pontosnak lennie, ha vak emberrel találkozik, kiderül a következő példából: Önnek találkozója van látássérült ember vak a látásra gyakorolt ​​mellékhatások, és késik.

Ahogy múlnak a percek - amit a várakozó óráknak vél - úgy lesz egyre bizonytalanabb, idegesebb a vak ember, és kezd el azon gondolkozni, hogy vajon tényleg jó helyen vár-e Önre? Apró figyelmesség és nem csak a látássérültek esetében… telefonon szólni — kések pár percet. Étteremben Kísérő nélküli vak vendégnek a kiszolgáló személyzet megkülönböztetett figyelmére van szüksége, kezdve a kabátja elhelyezésétől ülőhelye kiválasztásáig.

  • Epilepsziás látással
  • Hogyan segítsünk egy látássérült embert? - Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete
  • Hogyan segíts? – Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete

De nem láthatja az étlapot és nem láthatja azt sem, hogy jár-e épp arra pincér. A figyelmes felszolgáló apró odafigyeléssel időnként megkérdezve, van-e valamire szüksége, felszeletelve hozzák-e ki a húst? Az étel felszolgálásakor segítség, myopia látásjavulás elmondjuk, mit látássérült ember talál az asztalon illetve a tányérján.

Például: 2 óránál, a tányér mellett találja a poharat, tányéron jobb oldalt a rántott húst, dél és háromnegyednél a párolt zöldségeket, fél 6 táján pedig a hasábburgonyát.