Miért jelenik meg a myopia és a hyperopia?

Myopia öröklődés. Dr. Diag - Myopia

myopia öröklődés

Támogasd a Qubit munkáját! Egyre gyakoribb a rövidlátás, a Távol-Keleten már-már járványszerűen gyakori  ez a látászavar: becslések szerint a kínai kamaszok és fiatal felnőttek 90 százalékának életét nehezíti.

Szakértők szerint a gyerekeknek több időt kell tölteniük a szabadban, ezáltal csökkenthető a későbbi rövidlátás kockázata.

What extreme shortsightedness (-11.0) looks like • Normal eyes vs myopia

Miközben myopia öröklődés miópia kialakulásában nagy szerepet játszhatnak a genetikai adottságok, a látászavar előfordulása érdekes környezeti tényezőkkel is mutat statisztikai összefüggéseket. Gyakrabban fordul elő a rövidlátás a nyáron születetteknél, azoknál, akik sokat játszanak számítógépes játékokkal, és azoknál, akiknek az anyja magasan képzett.

Eközben több tanulmány is feltárta már, hogy azoknál a gyerekeknél, akik több időt töltenek a szabadban, myopia öröklődés fordul elő a rövidlátás, aminek kétféle magyarázata fordul myopia öröklődés vagy a távolra nézés lehet fontos, vagy a természetes fénynek való kitettség.

Homályosan: a rövidlátás

A brit szemészeti folyóiratban közzétett tanulmányban Williams és kollégái és között született walesi és angol gyerekek adatait követték nyomon. Myopia öröklődés adatokat egyébként egy, a gének és a környezet hatásait összevető nagy ikerkutatáshoz gyűjötték.

látás, amikor egy személynek rövidlátása van toxoplasmosis látásra gyakorolt ​​hatások

A szemészeti témájú kutatásban személyről gyűjtötték egybe az összes szükséges információt, számításba véve olyan tényezőket is, mint a kor, a nem és a családi kapcsolatok. Hát a látással hogy állsz?

myopia öröklődés

Érdekes összefüggés volt, hogy azoknál myopia öröklődés gyerekeknél, akik anyjuk meddőségi kezelése után jöttek a világra, 37 százalékkal csökkent az esély, hogy tízes éveik közepére rövidlátóak legyenek. Ennek egyik lehetséges oka Williams szerint az lehet, hogy jellemzően rövidebb terhesség után, kisebb súllyal születtek, így idegrendszerük fejlődése egy kissé késésben lehet.

A nyári születés és a rövidlátás között találták az egyik legmarkánsabb korrelációt: myopia öröklődés legmelegebb évszakban születetteknek csaknem myopia öröklődés akkor esélyük van arra, hogy rövidlátók lesznek, mint a többieknek. Ami pedig az anya képzettségét illeti, minden egyes teljesített oktatási szint 33 százalékkal növelte az esélyt, hogy az utód tinédzserkorára rövidlátó legyen.

William nem zárta ki, hogy a rövidlátás és az intelligencia között lehetséges valamiféle genetikai kapcsolat, de ebben a statisztikai összefüggésben társadalmi myopia öröklődés is szerepet játszhatnak.

TARTSD FÉKEN A RÖVIDLÁTÁST!

Heti egy órával több játék a gépen 3 százalékkal növelte a rövidlátás kialakulásának kockázatát a tiniknél. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy túl közelről nézik a képernyőt, illetve kevés időt töltenek a szabadban.

A legelterjedtebb félreértés, hogy sokan azt hiszik, a rövidlátás kezelése egyszerűen elintézhető egy megfelelő szemüveg felíratásával és viselésével, s ezután nincs további tennivaló. Pedig a rövidlátó ember valóban "rövidlátó" módon viselkedik, ha nem ellenőrizteti rendszeresen szemének állapotát. A myopiások egyébként látóélességüket erős hunyorítással képesek javítani.

Az adatokat még az okostelefonok elterjedése előtt vették fel. Nem magyarázhat mindent az öröklődés A fenti tényezők összesen csak 4,4 százalékban befolyásolták, hogy myopia öröklődés rövidlátás kialakul-e myopia öröklődés sem, myopia öröklődés korábbi kutatások szerint az öröklött hajlam döntő szerepet játszik ebben — a genetikai faktorokat mégis kihagyták ebből a vizsgálatból. Williams szerint a genetika nem ad teljes körű magyarázatot arra, miért lett annyira gyakori ez a látászavar napjainkban: a a látás folyamatosan ugrik nem módosulnak olyan gyorsan, hogy néhány generáció alatt végbemenjen egy ilyen szintű változás.

Az előfordulásban szerepet játszhatnak a modern gyerekkor jellegzetességei is. A rövidlátás gyakori ázsiai előfordulását genetikai fogékonyság okozhatja, de a látászavar kialakulásában a környezeti tényezők is fontosak — értékelte a kutatást James Wolffsohn, az Aston Egyetem optometriaprofesszora, aki nem vett részt a kutatásban.

Honnan tudjuk, hogy rövidlátók vagyunk?

A számítógépes játékkal és túl sok tanulással töltött idő elősegítheti a miópia kifejlődését azáltal, hogy a gyerek nincs eleget a szabadban — mondta. Az anya meddőségi kezelésével felfedezett összefüggés a professzor szerint újdonságnak tűnik, és segíthet abban, hogy a jövőben célzottabban kezelhessék a rövidlátókat. Így hát minden, amit a rövidlátás megelőzésért teszünk, az egyén jóllétét fogja szolgálni.