#HamvasBéla: Hamvas Béla: Az éberség

Látási éberség

 1. Az éberség tüze - Frank M. Wanderer PhD, KeryBooks(hun) - Google Книги
 2. Read Az éberség tüze Online by Frank M. Wanderer | Books
 3. licittravel.hu | Betegségek

A fizikai munkaerő kiválasztása: kézügyesség, perifériális látás, éberség — 4. Az ilyen típusú futurisztikus műsorokban megmutatják például, hogy egy-egy sportoló a periféria legkisebb változását is képes érzékelni, vagy például a másodperc töredékéig lemérik, hogy milyen gyorsan és pontosan reagál a környezetben felbukkanó ingerekre. Az ilyen típusú látási éberség valójában nem csak az elit sportolók esetében elérhetők és használhatók.

 • Kék fény: a jó és a rossz
 • Milyen látási problémák vannak
 • #HamvasBéla: Hamvas Béla: Az éberség
 • Az éberség tüze - Frank M.
 • Számítógépes gyakorlatok a látáshoz
 • A fizikai munkaerő kiválasztása: monotóniatűrés, téri orientáció és mozgásérzékelés - 3.rész
 • Látás 2 szemben
 • Látás távollátás, ahogy a szem látja

Rengeteg olyan fizikai munkakör van, ahol a kézügyességnek, az éberségnek vagy éppen a perifériális látásnak óriási jelentősége van, és ezeket viszonylag könnyen látási éberség tudjuk mérni a rendelkezésünkre látási éberség eszközök segítségével. Mozgó pszichológiai mérési laborunk pillanatok alatt le- és felszerelhető, a mérés ideje pedig a most bemutatásra kerülő három tesztre összesen sincsen egy óra.

látási éberség

Milyen eszközökről van látási éberség Az MLS nevű tesztünk a kézügyesség mérésére alkalmas, és külön-külön tudja mérni a bal és a jobb kéz ügyességét. Összesen hat területen vizsgálja a kézügyességet: mozgás irányítása; kezek remegése; kéz-kar mozgások precizitása; ujj- és kézügyesség; kéz- és karmozgások gyorsasága; mutatóujj gyorsasága.

látási éberség

A kritikus ingerek látási éberség meghatározott időközönként jelennek meg, a tesztkitöltőnek ezen ingerekre a lábpedál lenyomásával kell reagálnia. Ezzel egyidőben, folyamatosan egy mozgó labdát kell egy célkereszttel a látási éberség követnie, biztosítva ezáltal, hogy előrefelé tekint a feladat végzése során.

A látható spectrum

A PP-R képes mérni a látási éberség bal és jobb oldali látási mezőjét. A teszt egyik részében a villogó fény frekvenciája addig növekszik, míg a vizsgálati személy konstans fényként látás prosztatarákban azt.

látási éberség

A teszt másik részében egy konstansnak észlelt fény frekvenciája csökken folyamatosan, amíg a vizsgálati személy azt villogónak észleli. A válaszadónak minden egyes észlelt változást gombnyomással kell jeleznie.

A kritikus frekvencia tárolásra kerül.

A kritikus frekvenciák középértékei a küszöbértékek, mind a növekvő, mind a látási éberség frekvenciájú módban. Ezek az eszközök nagyon precíz módon képesek lemérni azt az egy-egy szempontot kézügyesség, perifériális látás, éberségamelynek a mérésre tervezték őket.

Éppen ezért a tesztek nagyon magas megbízhatósággal rendelkeznek, gyakorlatilag úgy működnek, mint egy munkapróba: ha az adott munkakörben szükség látási éberség a kézügyességre, akkor az MLS megmutatja, hogy a jelölt rendelkezik-e a megfelelő szintű kézügyességgel.

A cikksorozat négy részében rengeteg megoldást mutattunk be, amelyek tetszőlegesen kombinálhatók egymással. Legyen szó akár egy rövid szűrővizsgálatról, vagy egy komplex alkalmasságvizsgálatról, ezekkel a tesztekkel és eszközökkel elvégezhető a mérés.

látási éberség