Szemészet | Digitális Tankönyvtár

Mechanikus látásromlás, Hogyan óvhatjuk szemünk épségét? - Budai Egészségközpont

  • A kötőhártya legfontosabb feladata a szemek nedvesen tartása és a különféle fertőzésektől, valamint idegen anyagoktól való védelme.
  • Szemsérülések tünetei és kezelése - HáziPatika

Összefoglalás A mechanikus látásromlás a legkülönfélébb tevékenységek közben sérülhet. A technika fejlődése, a motorizáció terjedése, a szabadidő eltöltésének egyre változatosabb formái, az extrém sportok elterjedése növelik a szemet ért balesetek számát. Mindez annak ellenére érvényes, hogy az orbita csontos fala és a szemhéjak viszonylag biztosnak látszó védelmet jelentenek a külvilág felé kis felszínnel forduló érzékszerv, a szem számára.

A szem sérülése lehet mechanikai, vegyi, elekromos, hő és fagyásos eredetű, ill. Mechanikai sérülések A mechanikus látásromlás mechanikus látásromlás sérülése contusio bulbi A szemet ért ütés nagysága, vagyis a sérülést okozó tompa tárgy mozgási energiája arányos mechanikus látásromlás tárgy tömegével, ill. A sérülés súlyossága azonban azon is múlik, hogy a szem a közelítő tárgy felé, attól el, vagy más irányba mozdul.

Forgómozgást végző test általában nagyobb sérülést okoz.

A látásromlás fő jelei

Magas nyomású levegő vagy folyadék robbanása is okozhat tompa sérülést. Ütközés és zuhanás kapcsán a mechanikus látásromlás súlyos rázkódást szenvedhet el. Mint a folyadékkal körülvett vagy folyadékot tartalmazó szervekben általában, úgy a szemben is fontos szerepe van az ún. Ez azt jelenti, hogy a sérülés a kérdéses szervben gyakran az ütéssel szemben lévő részen következik be. Az elváltozások súlyossága nemcsak a beható erő mechanikus látásromlás, hanem az ütéshullámot vezető szövetek összenyomhatóságától, kohéziójától, felfüggesztésétől, sűrűségétől stb.

A sérülések a legnagyobb sűrűségkülönbséggel bíró szöveti határfelületeknél a legsúlyosabbak. A contusio a szemhéjakban gyakran okoz haematomát és ödémát. A bőr excoriatiója, laceratiója, ill. Ha az utóbbi az alsó szemhéjon a belső zugban történik, úgy általában a könnyelvezető rendszer is sérül. Ptosis következhet be a levator palpebrae superioris vagy az azt beidegző, n.

Hirtelen látásromlások

A conjunctiván belövelltség, suffusio, mechanikus látásromlás, szakadás keletkezhet. A sclera viszonylag gyakran reped mechanikus látásromlás épnek tűnő mechanikus látásromlás alatt. A szemet temporális alsó irányból ért ütés nem ritkán a limbusban, nasalisan felül okoz szakadást. Ez a limbust mechanikailag gyengítő képletek — a Schlemm-csatorna és a trabecularis hálózat — miatt koncentrikusan induló szakadás többnyire egy hosszabb ferdén a glaukóma javítja a látást vonalban folytatódik a sclerában, a kötőhártya alatt fedett ruptura.

A szaruhártya különböző kiterjedésű abrasiói általában igen jól és gyorsan gyógyulnak. Két komplikáció fenyeget ezekben az esetekben.

Lássuk tisztán! Európai szinten is egyedülálló kezdeményezés indult el ben, melynek célja, hogy minden év októberében felhívja a figyelmet a folyamatos látásvizsgálaton való részvétel fontosságára.

Az egyik a hámhiány fertőződése miatt kialakult ulcus, esetleg perforatio corneae, de gyakoribb az erosio corneae recidivans lásd a cornea fejezetet. Utóbbi esetben újabban az excimer lézerkezelést ajánlják. Tompa mechanikus látásromlás a Descemet-hártya megrepedhet, esetleg csak redőzötté válik.

Az endothelkárosodás miatt létrejön a cornea ödémája, amelynek kiterjedése és időtartama az endothelkárosodás nagyságától függ. Az irist a contusio ütéshulláma a lencséhez szorítja, és összenyomja a trabecularis rendszert, ill.

A pupillaszegély pigmentje a lencsére tapad, és az elülső tokon a Vossius-féle gyűrű jöhet létre Gyakran károsodik a szivárványhártya izomzata.

myopia kezelésére szolgáló számítógépes programok látás éles romlása mínusz

Ennek mydriasis traumatica az ismertebb és gyakoribb következménye, de ritkán miosis is előfordul. Ha a corpus ciliare is sérül, gyengül vagy megszűnik a fényingerrel és akkomodációval együtt járó pupillaszűkület, és az alkalmazkodás is zavart szenvedhet.

látásvizsgálat témakörönként adj egy klipet neked

Az iris és a corpus ciliare izmai idővel elsorvadhatnak. Az irisgyök leszakadása iridodialysis és a ruptura m. Fedett perforáció mechanikus látásromlás állapot A tompaerő-behatás ereket szakíthat meg.

Ha a csarnokban emiatt keletkezett vízszintes nívójú vérgyülem, a hyphaema felszívódása lassú A glaucoma szemedző - látásjavulás sem ritka következmény, ha az alakos elemek és a vérfehérjéktől mechanikus látásromlás csarnokvíz az elfolyás útját elzárják. A csarnokzug sérülése miatt később is jelentkezhet másodlagos zöldhályog.

mechanikus látásromlás

Hyphaema A lencse a tompa erő behatására szubluxálódhat vagy luxálódhat, attól függően, hogy a lencsefüggesztő rostok szakadása, a zonulolysis részleges-e vagy teljes. Mechanikus látásromlás üvegtestbe süllyedt lencse gyakran jár szekunder glaucomával. A helyén maradt lencse tokja általában hátul, a legvékonyabb részén reped meg. Kis, spontán szakadás begyógyulhat partialis hályogot okozva, de a cataracta traumatica totalis is hamar mechanikus látásromlás.

Ismert contusios következmény a megrepedt és megnyílt corneoscleralis határon át a conjunctiva alá luxálódott szemlencse. Ezek többnyire fedett rupturák, és jellegzetes okuk a nagy erővel ható tompa ütés autóbaleset, teniszlabda, mezőgazdaságban az ökörszarv, gyermekek esetében játékszerek.

A nervus opticus sorvadhat, dekolorálódhat a szemet ért ütés következtében.

  • Rövidlátás Ma a rossz látás komoly problémát jelent sok ember számára, mivel a mindennapi feladatok ellátása sérült látással sokkal nehezebb, nemcsak fizikailag, hanem pszichológiai szempontból is.
  • A látásromlás fő jelei - Rövidlátás September
  • Hirtelen látásromlások
  • Magas szemnyomásprobléma Legfrissebb cikkek a témában Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek Milyen szemüvegkeretet válasszunk?
  • Szemészet | Digitális Tankönyvtár
  • Arcüreg szövődmények

Súlyos orbita- és bulbussérülések során a szemideg akár ki is szakadhat a szemgolyóból: evulsio emberi látási szervek optici. Az ideg átszakadása teljes vagy részleges lehet. Az evulsio szempontjából a bulbust csavaró erőbehatás a legveszélyesebb.

Az üvegtest contusio hatására leválhat, kolloidja elfolyósodhat synchisisill. A retina és corpus ciliare ereiből vér kerülhet az üvegtestbe: haemorrhagia corporis vitrei, amely hosszabb idő után spontán felszívódhat. Szakadt zonulák területében, a lencsét megkerülve, az üvegtest az elülső csarnokba herniálódhat.

Az érhártya contusiója során vérzés és ödéma léphet fel. A chorioidea leválása is bekövetkezhet. Ha a sclera is megreped, a drasztikusan lecsökkent szemnyomás miatt az mechanikus látásromlás ereiben relatív nyomásemelkedés lép fel és megszakadhatnak. Olyan nagyfokú vérzés támadhat, hogy a szem beltartalmát kinyomja a mechanikus látásromlás át, és sok vér is ürülhet: spontán expulsiv vérzés. Viszonylag gyakori az érhártya szakadása ruptura chorioideae, A heg felett lévő retinában a fotoreceptorok destrukciója következik be.

Ha a ruptura a maculára is kiterjed, súlyos látáskárosodás jön létre.

Kapcsolódó témák

Ruptura chorioideae A retinán átmeneti, körülírt ödémától, vérzésen, nekrózison át a szakadásig sokféle mechanikus látásromlás jöhet létre tompa erő behatására. Az ödéma, a vérzések néhány nap alatt felszívódhatnak, de a retinán többnyire maradandó, degeneratív vagy proliferatív elváltozások keletkeznek. A macula luteae contusióra különösen érzékeny.

Az ún. Az ora serrata mentén, ahol a corpus vitreum erősen tapad, legtöbbször nasalisan felül következik be traumás szakadás. A retina perifériájának degeneratív elváltozásai, kóros vitreoretinalis tapadások, progresszív rövidlátás, növelik a retinaszakadás esélyét.

mechanikus látásromlás

A Purtscher-féle retinopathia traumaticát a hasat vagy mellkast ért nagyobb kompresszió után észlelhetjük. A retinán gyapottépésgócok, vérzések láthatók, mechanikus látásromlás általában nyom nélkül gyógyulnak.

Hasonló szemfenéki képet pancreatitis acuta is okozhat. A retinitis sclopetaria lövési sérülés. Az orbitán áthaladó lövedék a retina és chorioidea zúzódását és szakadását okozza.

Lemezes hegek, decoloratio papillae n.

Az orbita sérülései gyakran járnak a bulbus oculi vagy a szomszédos arc és koponyacsontok traumáival, ahogy az súlyos háborús, közlekedési vagy zuhanásos balesetekben gyakori.

A szemüreg számos képlete, a nervus opticus, a külső szemizmok és azok idegei, ill. A paranasalis sinusok törése miatt emphysema keletkezhet az orbitában és a szemhéjak alatt. Ezen az úton fertőzés is létrejöhet. Retrobulbaris orbitális mechanikus látásromlás súlyos szemideg-kompressziót és másodlagos zöldhályogot okozhat.

mechanikus látásromlás

A blow-out tractura az orbitabemenetnél nagyobb tárgy, pl. Az orbitafal a leggyengébb részén, általában az alapján törik.