Megvilágítási látás

Tartalom

  viilma luule a látásról

  A legjobb az egyenletes megvilágítás A jó és megfelelő megvilágítás a mindenkori vizuális feladattól függ. A szükséges megvilágítási erősség a tárgy nagyságától függően változik.

  látásélesség dioptria táblázat a látás valószerűtlenségének érzése

  Minél nehezebb a látási feladat, minél kisebbek a részletek és minél csekélyebb a kontraszt, annál inkább növelni kell a megvilágítás erősségét. A megvilágítás-erősség annak a mértéke, hogy egy adott felületre mennyi fény jut.

  Mesterséges fényforrások: izzólámpa, fénycső, LED stb.

  megvilágítási látás Mértékegysége a lux lx. Az irodai munkához, ha iratokat is kell olvasni, illetve írásbeli munkára is szükség van, általában lx közötti névleges megvilágításerősséget kell tervezni.

  Egyes esetekben, ha nincs szükség írásra-olvasásra, illetve ha a munkafeladat jellege alacsonyabb megvilágításerősséget követel, a lx-os minimális érték már elegendő.

  Azokban a termekben, amelyekben megvilágítási látás megkívánt megvilágításerősség több mint lx, nem szabad képernyős munkahelyet létrehozni.

  A fény mennyisége a színek világossági és telítettségi érzetét is befolyásolja. Arnheim 1. Színek megvilágítottsága, 1. Bal szélen a gyenge megvilágításban a színek sötétek és tompák, jobbra haladva, ahogy a megvilágítottság nő, egyre élénkebbek.

  Ha egyes munkahelyeken lx feletti megvilágításerősségre megvilágítási látás szükség, akkor lx névleges megvilágításerősségű általános világítást kell tervezni, és az ennél nagyobb megvilágításerősséget kívánó munkahelyeket kiegészítő világítással kell ellátni. A monitorokkal ellátott irodai munkahelyekre vizuális túlterhelés jellemző.

  megvilágítási látás szenvedély az orvostudomány terén

  Megvilágítási látás munkafeladat teljesítése során általában a képernyő jeleinek leolvasására, illetve a hagyományos irodai megvilágítási látás és írási feladatok követelményeinek összeegyeztetése szükséges. A képernyőn megjelenített jelek leolvasása alacsony fénysűrűségérték mellett, az esetleges bizonylatok olvasása, illetve az írás magasabb fénysűrűségértéknél könnyebb.

  megvilágítási látás

  A megvilágítási viszonyokban fontosak a munkaterem falai, padlója A matt felületek csökkentik a fényvisszaverődéstmennyezete, a bútorok és a készülékek felületének fényvisszaverődési jellemzői és színei. A vizuális feladat nehézsége.